De echte waarde ontsluiten van digitale tweelingen voor innovatie- en digitaliseringsprogramma's

IN HET SNEL EVOLUERENDE ZAKELIJKE LANDSCHAP VAN VANDAAG MOETEN BEDRIJVEN INNOVATIE EN DIGITALISERING OMARMEN OM DE CONCURRENTIE VOOR TE BLIJVEN.

Een technologie die de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen, is het concept van de digitale tweeling. Een digital twin is een virtuele replica van een fysiek asset, systeem of proces dat realtime inzichten en waardevolle gegevens biedt voor besluitvorming. In deze blogpost onderzoeken we de werkelijke waarde van digitale tweelingen voor bedrijven, met name bij het ondersteunen van innovatie, digitaliseringsprogramma's en initiatieven op het gebied van voorspellend onderhoud.

Innovatie en digitalisering stimuleren:
1. Nauwkeurige gegevens voor besluitvorming: Met digitale tweelingen kunnen bedrijven realtime en nauwkeurige gegevens verzamelen van hun fysieke activa, systemen of processen. Deze gegevens dienen als een waardevolle bron voor besluitvorming, waardoor bedrijven hun activiteiten kunnen optimaliseren, potentiële knelpunten of problemen kunnen identificeren en innovatie kunnen stimuleren. Door te beschikken over een digitale replica die de (fysieke) asset weerspiegelt, kunnen bedrijven virtuele experimenten uitvoeren, concepten testen, weloverwogen wijzigingen aanbrengen en sneller itereren zonder de lopende activiteiten te verstoren. Dit alles met een beperkte impact op de dagelijkse werking en evoluties.

2. Verbeterde visualisatie en analyse: Met digital twins kunnen bedrijven complexe systemen en processen op een zeer interactieve en intuïtieve manier visualiseren. Deze visualisatie stelt belanghebbenden in staat dieper inzicht te krijgen in de manier waarop hun assets of hoe systemen werken, waardoor innovatie en probleemoplossing worden vergemakkelijkt. Door analysetools te integreren kunnen bedrijven patronen, trends en afwijkingen identificeren, waardoor datagestuurde besluitvorming mogelijk wordt en een continue (autonome) verbetering van processen en systemen wordt bevorderd.

3. Verbeterde samenwerking en communicatie: Digitale tweelingen faciliteren naadloze samenwerking tussen afdelingen en teams. Door een gedeeld platform aan te bieden waartoe verschillende belanghebbenden toegang hebben, kunnen bedrijven cross-functionele samenwerking bevorderen en de communicatie verbeteren. Deze samenwerkingsomgeving stimuleert brainstormen, het delen van kennis en innovatie. Het maakt ook een eenvoudiger afstemming tussen verschillende afdelingen mogelijk, waardoor silo's worden verminderd en een meer holistische benadering van probleemoplossing en innovatie mogelijk wordt gemaakt. In de nabije toekomst zal dit niet alleen intern zijn, over verschillende afdelingen heen, maar ook extern over verschillende bedrijven heen, zoals bij back-2-back leveringen in de supply chain.

Ondersteuning van voorspellend onderhoud:
1. Realtime monitoring: Met digitale tweelingen kunnen bedrijven de prestaties en gezondheid van hun (fysieke) assets, processen of systemen continu in realtime monitoren. Door gegevens zoals temperatuur, druk, trillingen en andere kritische parameters te verzamelen en te analyseren, kunnen bedrijven potentiële problemen of storingen detecteren voordat ze zich voordoen. Deze proactieve benadering van onderhoud bespaart kosten, verlengt de levenscycli van assets en verbetert de algehele operationele efficiëntie.

2. Voorspellende analyses: Door het gebruik van geavanceerde analyses en machine learning-algoritmen kunnen digitale tweelingen de waarschijnlijkheid van storingen of defecten voorspellen. Door historische gegevens en patronen te analyseren, kunnen digitale tweelingen waardevolle inzichten verschaffen in de potentiële onderhoudsvereisten van activa, waardoor bedrijven onderhoudsactiviteiten nauwkeurig en efficiënt kunnen plannen.

3. Optimaal gebruik van hulpbronnen: Digitale tweelingen helpen bedrijven het gebruik van hulpbronnen zoals reserveonderdelen, arbeid en onderhoudsvensters te optimaliseren. Door de onderhoudsvereisten nauwkeurig te voorspellen, kunnen bedrijven onderhoudsactiviteiten op optimale tijdstippen plannen, waardoor de uitvaltijd wordt geminimaliseerd en de beschikbaarheid van bedrijfsmiddelen wordt gemaximaliseerd. Dankzij deze proactieve aanpak kunnen bedrijven hun activiteiten stroomlijnen, de kosten minimaliseren en de algehele productiviteit verbeteren.

Concluderend kunnen we stellen dat digitale tweelingen de manier hebben veranderd waarop bedrijven innovatie-, digitaliserings- en onderhoudspraktijken benaderen. Door nauwkeurige gegevens te verstrekken, analyses en visualisaties mogelijk te maken en samenwerking te bevorderen, stellen digitale tweelingen bedrijven in staat weloverwogen beslissingen te nemen en innovatie te stimuleren. Door voorspellende onderhoudsprogramma’s te ondersteunen, stellen digitale tweelingen bedrijven bovendien in staat hun activa proactief te beheren, de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen. Naarmate bedrijven de digitale transformatie blijven omarmen, zal het benutten van de kracht van digitale tweelingen steeds belangrijker worden om concurrerend te blijven en succes op de lange termijn te behalen.